Delen

Over het belang van volledige data

Vertrouw op relevante, nauwkeurige en volledige data

Data liegt niet. Dat is één van de belangrijkste redenen waarom onze klanten onze data-gedreven locatie-analyses gebruiken voor belangrijke beslissingen over nieuwe vestigingen. Toch gaat dat wel eens mis....Niet omdat de data liegt, maar omdat de data niet relevant is, niet nauwkeurig of niet volledig.

Dat maakten we een keer mee met een bijzondere analyse voor een ondernemer die een coffeeshop wilde vestigen in een middelgrote provinciestad. Normaal gesproken vragen onze klanten onze naar plekken die in de buurt liggen van bepaalde doelgroepen. Maar hier was het juist andersom. Coffeeshops mogen zich namelijk niet vestigen binnen 250 meter van een school. Dus deze ondernemer vroeg ons om álle gebieden in de stad aan te geven waar géén school gevestigd was binnen 250 meter.

Voor onze computers is zo'n omgekeerde vraag niet ingewikkeld. Maar je moet wel de juiste gegevens gebruiken. In dit geval gebruikten we een landelijke adressenlijst met onderwijsinstellingen van het Ministerie van OCW. Die lijst koppelden we aan de BAG (Basisadministratie Adressen en Gebouwen). Dat is een landelijk bestand waarin adressen gekoppeld worden aan plek op de kaart.

Let extra op als je databronnen combineert

Nu bleek er in de betreffende stad een school gebouwd te gaan worden in een nieuwe wijk aan de rand. Straatnaam en huisnummer in die wijk was al bekend, maar nog niet gebouwd. Daarom kwam dat adres nog niet voor in de BAG. Het enige wat de computer wél kon matchen was de plaatsnaam. Dus werd de school in het geografische centrum van de stad op de kaart gezet. En daarmee werden een aantal panden die de ondernemer voor zijn nieuwe coffeeshop op het oog had, onterecht afgekeurd.

Dit voorbeeld geeft aan hoe ogenschijnlijk simpele gegevens tot ingrijpende resultaten kunnen leiden. Daarom is datakwaliteit van essentieel belang. Dat betekent dat data relevant, voldoende gedetailleerd, actueel en volledig moet zijn.

Controleer daarom altijd de uitkomsten van onze analyses en gebruik gezond verstand bij het gebruik van de resultaten. Meer weten? Neem contact op!

Relevante data

Naast volledigeheid is ook relevantie van data belangrijk. Hoe dat werkt lees je in ons artikel daarover

Marktonderzoek

Het bepalen en onderzoeken van je vestigingsplaats is onderdeel van je marktonderzoek. Waarom het belangrijk is om marktonderzoek te doen lees je in dit artikel.

Concurrentie

IN dit geval mocht de coffeschop zich op bepaalde plaatsen niet vestigen. Maar soms wil je dat ook niet, bijvoorbeeld omdat er al een concurrent zit. Ook dat kan je met data analyseren.

Catchment analyses

Hiernaast lees je hoe we een coffeshop eigenaar geholpen met het zoeken naar de juiste locatie. Wil je meer weten over hoe dat werkt? Bezoek onze product pagina over Catchment analyses.

Vragen?

Laat je gegevens achter en wij nemen binnen drie dagen contact op!

Laat hiernaast je gegevens achter en eventuele vraag of opmerking en wij nemen binnen drie werkdagen contact met je op!