Delen

First Mate zet data-analyses in voor toekomstbestendig Holenkwartier

Maak toekomstbestendige, datagedreven vlekkenplannen

Bij het ontwikkelen van binnenstedelijke gebieden is het belangrijk om een brede diversiteit van voorzieningen, voor bewoners en bedrijven de juiste hoeveelheid ruimte én de juiste plek te geven. Dat aanbod van voorzieningen is van belang voor de economische haalbaarheid, maar ook voor de uitstraling en levendigheid van het project, zowel overdag als ‘s avonds. Het ontwerp waarin de locatie, het vloeroppervlak en de functie van voorzieningen wordt vastgelegd, heet een vlekkenplan. First Mate Consultancy & Concepts is specialist in het ontwerp van datagedreven vlekkenplannen en gebruikt daarvoor data-analyses van Honeyspot Location Matching

Een voorbeeld van zo’n nieuwe stadswijk is het Holenkwartier op een voormalig Philipsterrein aan de Holenweg in Hoorn. Daar ontwikkelt Terra Marique, een onderdeel van Zeeman Real Estate, een nieuwe stadswijk met een mix aan wonen, werken, cultuur en ontspanning. Het Holenkwartier biedt ruimte aan 300 koopwoningen, 80 sociale huurwoningen en 20 middensegment huurwoningen.

5000 m2 oude industriële bebouwing wordt het commerciële hart van de nieuwe wijk

Centraal in het Holenkwartier liggen de voormalige Philips fabriekshallen en het ketelhuis. Deze locaties geven een prachtige mogelijkheid om 5.000 m2 commerciële ruimte in te ontwikkelen. De industriële omgeving heeft de potentie om hét het idyllische decor van de nieuwe wijk te worden. Zeeman Real Estate schakelde in een vroeg stadium First Mate in om tot een bedrijfseconomisch haalbare invulling van deze 5000 m2 te komen. 

First Mate baseerde zich op demografische en economische analyses van datapartner Honeyspot Location Matching. First Mate vertaalde die analyses door naar de verwachte situatie in 2030. En voegde daar leefstijl- en generatiekenmerken aan toe in een future proof concept voor de invulling van de commerciële ruimtes van het Holenkwartier. Dit concept is de basis voor het vlekkenplan, waarmee ook de potentiële huuropbrengst van de commerciële voorzieningen bepaald kon worden.

Richt je op de lange termijn en zoekt dat ook bij ontwikkelingspartners

Peter Langenberg, directeur Zeeman Real Estate: “Wij realiseren projecten voor de lange termijn. Daarom moeten we ons bij het ontwerp en de haalbaarheidsberekeningen baseren op de sociale en economische omstandigheden over 5 tot 10 jaar. First Mate baseert zijn concepten op data en dat geeft ons de onderbouwing om gedurfde keuzes te maken.”

Bij het ontwerp van een vlekkenplan is het niet alleen belangrijk om te weten hoeveel mensen er gaan wonen en werken in de nieuwe stadswijk. Je wil ook weten wat de verhouding tussen gezinnen en één-persoonshuishoudens is, hoe de leeftijdsopbouw is en hoe hoog de inkomens zijn. Honeyspot analyseert die informatie voor een specifiek verzorgingsgebied. Daarmee kunnen doelgroepen nauwkeurig in kaart gebracht worden.

Baseer je op data over het verzorgingsgebied

Michiel van Noort, eigenaar First Mate: “Horeca en leisure voorzieningen bepalen in grote mate de uitstraling van een gebied. Maar dat werkt alleen als de capaciteit nauwkeurig is afgestemd op de behoefte uit het verzorgingsgebied. In een kinderrijke wijk wil je toegankelijke dagzaken in combinatie met ondersteunende retail, terwijl je in een wijk met luxeappartementen voor 50-plussers eerder zou inzetten op kleinschalige restaurants. Daarom is het voor ons bij het maken van vlekkenplannen van essentieel belang om ons op betrouwbare gegevens te baseren. Honeyspot Location Matching heeft die gegevens en is daarom onze vaste partner bij conceptontwikkeling van vastgoedprojecten.”

Paul Willems, CEO van Honeyspot: “First Mate is vanaf het begin klant van ons. Zij ontwerpen álle voorzieningen die de wijk nodig heeft en begrijpen het belang van data als geen andere. Daarin lopen zij voorop in de branche. First Mate is een fantastische ontwikkelingspartner en wij zijn trots dat wij de basis mogen zijn onder hun gedegen concepten.”

Naast vastgoedprojecten, levert Honeyspot onder andere analyses aan horecaformules en -adviseurs voor haalbaarheid- en vestigingsplaatsonderzoeken.

Download als PDF

We hebben deze case ook als opgemaakt PDF document beschikbaar.

Hoe bepaal je een verzorgingsgebied?

In deze case speelt de capaciteit van het verzorgingsgebied een belangrijke rol. Het juist bepalen van je verzorgingsgebied is daarbij zeer belangrijk. Lees hoe je dat kunt doen

Honeyspot in creatieve vastgoed processen

Honeyspot data wordt ook gebruikt bij de vroege conceptfase van vastgoedprojecten. Benieuwd hoe dat werkt? Lees onze case van De Plekkenmakers

Honeyspot en vastgoedspecialisten

Wil je meer weten over wat Honeyspot kan doen in de vastgoedsector, kijk dan op onze pagina voor vastgoedspecialisten

Vragen?

Laat je gegevens achter en wij nemen binnen drie dagen contact op!

Laat hiernaast je gegevens achter en eventuele vraag of opmerking en wij nemen binnen drie werkdagen contact met je op!